Dåligt att vara feminist?!

Detta inlägget skrivs för att jag tjuvlyssnade på ett samtal mellan en mamma och (trolgtvis) hennes dotter på ett fik i fredags. Det började med jag hörde dottern säga "Jag vill att kvinnor ska lika rättigheter som män och få betydelse i samhället MEN jag är inte feminist". Hon menar alltså att kalla sig 'feminisnist' är dåligt, med tanke på att det hon sa var feministiska taknar? 
 
Att feminister assosieras med våldsamma behårade djuriska kvinnor som är ute efter att slåss och göra uppror på demostrationer kan vi se i nästan varje gammal film eller tvserie. Att de demostrerar för kvinnliga rättigheter och jämställdhet bland könen framgår nästan aldrig eftersom karaktärerna antingen görs överdrivna, extrema eller galna. Vi tar några uppenbara exempel:
 
I Powerpuff Pinglorna, som var mycket populärt bland nittiotalisterna i de tidiga 00-åren. Femme Fatale presenterar sig som bankrånare i trejde säsongen år 2001, som vi direkt kan se klär sig i den kvinnliga symbolen både på dräkt och vapen. Det är oundvikligt att hon ska framstå som en feminist. 
 
 
Under avsnittets gång förklarar Femme Fatale för de tre flickorna att hon rånar bakerna på grund av bristen på kvinnliga ansikten på pengarna och får dem sedan att tro alla män är i konspiration emot kvinnor och dem personligen. Skaparna av serien gjorde en pefekt liten värld, där flickorna och pojkarna kunde samsas och leka tillsammans på skolgården och där förtryck och könsskillnader inte existerade, så att flickorna skulle se det som INTE fanns. Alltså vill skaparna med det visa oss 1. världen är jättebra som den är 2. sexism existerar inte och 3. feminsiter är galna argsinta kvinnor som hatar män (och rånar banker såklart).
 
Senare i episoden skäller flickorna ut både sin far, som ber dem städa sitt rum, och Presidenten som vill ha hjälp. Att kvinnor har överväldigande ansvar i hushåll så som i diskning, matlagning och städning och blir pressade att prestera är ingen nyhet, för så är det faktiskt, även idag.
 
PowerPuff-Wiki står det: "It's never stated why Femme Fatale hates men so much. One theory is that she was badly mistreated by some male figure in her life, and it caused her great emotional discomfort."
Det framgår med andra ord aldrig varför Femme Fatale ogillar män och teorin är baserad på att hon behandlades dåligt av en man tidigare i henne liv. Vilket jag tror kan vara fullt möjligt med tanke på vad män tror sig ha rätten till.
 
 

Ännu ett exempel finns i Verinoca Mars, en tv-serie som sändes nattetid på 6:an för ungefär ett år sedan, jag tittar inte längre så jag vet faktiskt inte. Hur som helst, Veronica och hennes vänner krashar/får benisinstopp/någon drastisk händelse så de blev tvungna att stanna vid en skola. Där stöter de på ett gäng feminister, som stöter bort Veronica (för att skapa en så dålig första bild av feminister som möjligt naturligtvis). Under flera episoder händer en serie våldtäkter som går runt i skolans campus. Då håller feministerna demonstrationer och erbjuder sig frivilligt att köra hem unga kvinnor för deras säkerhet. Allt det de tar upp är viktiga, logiska och rationella argument, men dess betydelse försvinner med tiden då producenterna avvisar feministerna och gör de till manshatare som oprovocerat attackerar rektorn med ägg sittandes i sin bil på parkeringen... Situationen går så extremt överstyr när de ska fejka en våldtäkt, BARA för att beskylla den manliga studentkåren. Kvinnor som ljuger om att ha blivit sexuellt utnyttjade är en vansinnigt överanvänd myt. Jag tror inte någon kvinna i allmänhet vill gå igenom den sociala skammen av att bekänna sexuellt ofredande för en småsint, personlig hämnds skull.

 

Ett annat exempel är när Rush Limbaugh (populär tv-host i USA) på 1990-talet började använda termen "feminazi", (som är ett begrepp som används för att misskreditera och demonisera alla kvinnor som kämpar för jämställdhet), sade han att det beskrev "en viss typ av feminist" och att det fanns "förmodligen inte mer än 25 av dem." Men sedan dess har han använt termen allt oftare som en bredare förtal att attackera feminister, pro-val aktivister och progressiva kvinnor. I "The Rush Limbaugh Show" den 19:de januari 2010 sade han öppet till miljoner tittare "...that Feminazis are ALL feminists" samt "They have been working for years for this end, to advance women and reducing men". Sanningen Rush är att alla feminister inte hatar män och vi tänker inte utrota män från planetens yta. Överraskad??????

 

socialist.nu finns citat som kända personer har sagt genom åren, och på ”feminism” hittar vi: ”Jag-är-inte-feminist-men-syndromet är ett mentalt tillstånd hos kvinnor som upptäckt att sexismen existerar, att de lider av den, och att det är nödvändigt med feminism - eller något liknande fast helst med ett annat namn - men som ändå är rädda för att felaktigt bli uppfattade som sådana där fula, tråkiga, manshatande, dogmatiska, lesbiska så kallade feminister."

Otroligt pricksäkert beskrivet och tagen blir man. (och tack till @matildaprtz på twitter som visade mig den! U go girl!)

 

Så med detta vill jag säga: egentligen tror jag dottern bara vill ha avstånd från de extremistiska feministerna som syns i televisionsshows, filmer och serier. För det är inte dåligt att vara feminist och inte heller att kämpa för lika rättigheter mellan könen.


Kommentarer
Postat av: Erik

You go!

2012-12-30 @ 17:26:17
URL: http://ishavsflykt.blogspot.com
Postat av: AGNES

Alltså så braaaaaaaa Therese !!!!!!!!

Svar: Tack Agnes!! <3
Therese Thuresson

2013-01-10 @ 21:36:40
URL: http://viflyger.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0