Dags för film!

Kanske ska du lasta fram godisskålar, chipspåsar och litervis med läsk/alkohol framför tvn med någon eller några du tycker om ikväll, men låt mig innan filmvalet berätta att en av de möjligtvis största konsekvenserna av patriarkatet är den manstillvändhet som slår sina klor i många kvinnor. Nu syftar jag främst på hur män tenderar att ta upp en stor del av konversationerna, trots sin frånvaro, i både film och verklighet. Så trots att männen inte ens är i närheten är de det hetaste samtalsämnet. Har sett flertal systerskap sitta kring ett bord och hör de diskuterat: män, pojkvänner, manliga lärare/doktorer/designers/skådespelare.

 

Vi tar ett kulturellt exempel: The Bechdel's Test, ett test för att mäta närvaron av kvinnor på film. Testet kommer ursprungligen från Alison Bechdels serie "Dykes to Watch out for" från 1985, så den har några år på ryggen. För att en film ska klara av detta test måste den klara av tre frågeställningar:

 

1. Är det två eller flera kvinnor i filmen som har namn? Har filmen minst två kvinnliga betydelsefulla roller?

2. Pratar kvinnorna med varandra överhuvudtaget?

3. Pratar de om något annat än om en man? 

 

Det är ganska extraordinärt hur förvånansvärt många filmer som inte klarar av det testet. För det är inte ens ett mått på huruvida det är en feministisk film (som jag i inlägget under förklarar hur de framställs) eller om det är en bra film, det visar bara att det finns kvinnor i filmen och att de interagerar om ANDRA saker än om en man/flera män. Om du tänker efter uppfyller inte många filmer de kriterierna, som t.ex.: 

 

 

Visst känner en igen minst tio av filmerna? Att jag kallar det ett systematiskt problem är på grund av att det inte bara är någon person här och där som inte gillar kvinnor, eller inte vill att kvinnors historier skall få berättas, utan att hela industrin är byggd på att skapa filmer som tillgodoser män och handlar om män. Så nästa gång du går på bio, ska välja vilken film du ska ladda ner, hyra en till hemmakvällen, ställ dig själv de tre enkla frågorna.


Kommentarer
Postat av: Anonym

hahahahaha jäääääävlar

2013-01-04 @ 22:16:27
Postat av: Clara

Eller det faktum att det bara är med EN enda kvinna i The Hobbit som just nu går på bio...

2013-01-04 @ 22:54:51
URL: http://fenomeena.blogspot.com
Postat av: R

fet blogggg!!

Svar: tack så mycket R, u go! kram
Therese Thuresson

2013-01-06 @ 18:52:23
URL: http://ronjadb.blogg.se
Postat av: Anonym

Helt sant som du skriver här.. Var medveten om det här sen tidigare.. Men som en riktig filmnörd så väljer jag att ignorera just detta..För vilka filmer blir annars kvar att se? Haha filmtips?? :P

2013-01-07 @ 16:55:41
Postat av: Mohammedi's | Art, model & designer

Tävling! Vinn ett valfritt smycke från den populära affären ,modekungen, tävla nu på min blogg , var gärna med <3 ! http://mohammedis.se

2013-01-19 @ 13:21:14
URL: http://mohammedis.se/
Postat av: Tora

Du är en dålig människa.

Svar: yes, yes I am
Therese Thuresson

2013-02-06 @ 19:13:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0