Där...

.. systemet bygger på att det är mer värt att vara man än att vara kvinna.

 

.. försäkringsbolag och domstolar som räknar ut livsräntor har skilda avgiftstabeller för män och för kvinnor och där trafikdöda män betingar en högre summa än trafikdöda kvinnor.

 

.. mansrollen står för aktivitet, initiativ, dominans, handlingskraft, framåtanda och karriär.

 

.. mannen utnyttjar sin fysiska styrka och förstärker den med krigsmakt, atomvapen och mångmiljardbelopp till forskning för nya förstörelsearenaler.

 

.. mannen skall vara saklig, vara intresserad av kalla fakta så som statistik, teknik, ekonomi, och använda ett speciellt språk med manlig klang, manlig satsbyggnad, manligt uttrycksätt. Det manliga språker skapas i manliga miljöer, på konferenser i höghuskontor, facket och idrottsplaner. Medan det kvinnliga språket där kvinnor finns – i hem och vård bland barn.

 

.. mansroll och aggressivt förknippas med att slå näven i bordet och i samhället

 

.. ordningsmakten i huvudsak upprätthålls för män av män

 

.. filmer om våld, som krigsfilmer, thillers, agentfilmer, produceras i miljontal för att tillgodose mannen ”behov” av aggressivitet. Den ställningstagande smockan, kallblodigheten, det kalla stålet, skjutjärner. ”Ful”- och ”fin ”litteraturen står också beredvilligt till tjänst med olika grader av hänsynslösa identifikationsobjekt.

 

.. den stenhårde idrottsmannen är idealet. Han som tål smärtor och våldsamma slag mottas med jubel och beundran – vilken tusen djävla man till karl!

 

.. maskulinitet innebär att vara subjekt, att ha en välfungerande snobb och alltid vara initiativtagare till sexuella aktiviteter vad det nu än innebär.

 

.. samlaget för mannens del är kopplat till prestationsångest.

 

.. männen ser på sexualiteten inte som en möjlighet att möta en annan människa innerligt och nära och intimt utan som en ren könsdrift, att det är utlösningen i sig som är den känslosamma aspekten på samvaron för att män är rädda att engagera sig känslomässigt, det är tabubelagt och omanligt.

 

.. kvinnlighet är nödvändigt för mannen maktbehov, det svaga ”jag behöver DIN hjälp”-rollen.

 

.. mannen är ängslig för den ”kvinnliga! Sidan av sig själv och hans fruktan för sin ”kvinnlighet” är så pass stor att han beter sig grymt mot män som uppträder feminint.

 

.. männen från början får lära sig att beröring och fysisk vänlighet är något som kvinnor ägnar sig åt, med undantag med målen i buren, en handskakning och en flyktig axelklapp är allt vuxna män tillåter sig själva i fysiskt samspel med varandra för allt annat hade ju vart bögigt och det är det värsta som finns ja herregud?

 

.. mannen trots tidig utestängning från fysisk beröring ändå förväntas bli en god och glatt njutande smeksam älskare (vilket leder till ännu mer prestationsångest).

 

.. mannens genetiska arv anses hindra honom från att diska och städa, passa barn och skura golv, sy kläder och sticka på lunchrasten.

 

.. männen förväntas träffas på barer, resturanger, pubar samt i parker och gatuhörn någonstans i stan för att tillsammans slappna av och för att detta krävs konsumtion av sprit för annars är man blödig.

 

.. männen sällan har någon manlig vän att anförtro sig åt och diskutera och berätta om personliga problem med eftersom samtalet förutsätts hålla sig på det praktiska planet så som om båten, bilen, deklarationen, den nya sexiga kvinnliga sekreteraren, militärtjänsten som ung eller erotisk framgång från igår natt.

 

.. männen yrken alltid är deras huvudroll, som make och far kommer oftast som andraroll.

 

.. mannen är familjens självklara överhuvud där kvinnliga representanter vittnar mest om olyckor, sjukdom och fattigdom.

 

.. mansrollen är normen för mental hälsa.

 

.. en medelålders man får extrastatus enbart genom att gifta sig med en ung och ”oerfaren” kvinna.

 

.. könsrollorättvisor som drabbar män inte så ofta dras fram i ljuset eftersom alla tar för givet att männen ordnat samhället till sitt eget bästa.

 

.. många män ser på jämställdheten som en så självklart sak att man glömmer bort att den faktiskt inte existerar.

 

.. ingen man vill vara kvinna, men alla män vill att det ska finnas kvinnor, (Simone de Beauvoir).

 

 

Det är Där vi bor, i samhället.

 

 

För det är så, pappor startar vanligtvis med att stoja och slåss med sina söder för att ”göra dem till karlar” medan mammor klappar, kramar och kelar mer med sina pojkar än med sina flickor för det"kommer ju sedan med naturen" för tjejerna. Under tiden får pojkarna uppleva hur olämpligt det är att likna sin mamma. Papporna och mammorna hjälps åt att straffa sina sönder om de imiterar sina mödrars särdrag, för feminina pojkar är felaktiga pojkar. (Suck).

 

Pojkar måste då kopiera vuxna män även om de inte ser så mycket av dem, varken hemma, i förskolan eller grundskolan. Istället får de titta på alla manliga karaktärer och förebilder i serietidningar, TV-shows och filmer. Där finns det gott om dem. Karlar i alla åldrar som styr och bestämmer, är experter på att lösa livs- och mordgåtor, kryper som soldater och räddar landet med skjutvapen, kör bilder i dårfart och överlever, tillgriper nävrätten, låter whiskeyn flöda i struparna och omger sig med sköna nya kvinnopersoner. Och vi uppskattar dessutom pojkar som busfröna innerst inne. Vi ogillar inte diket att pojkar smutsar ner sig, kommer hem trasiga och blåslagna, är slarviga och oregerliga – ja för pojkar är ju pojkar, så vi fortsätter låta pojkar visa sin vrede, smärte och ångest med att sparka, skrika och drämma till, spotta, svära och ”dra åt helvete din äckelfitta!”. De får respekt och uppskattning för hårda muskler och kraftiga rediga tag och beröms när de presterar med invecklade legokonstruktioner och höga torn och ifrågasätts när de vill leka med dockhus och leksaksspisen.

 

I julklappshögen svämmar det istället över med leksaksbilar, traktorer, krigsmaskiner, fotbollskängor, tennsoldater, armstärkelse och schackspel. (För allvarligt talat när gav ni föräldrar senast er Dotter ett elektiskt tåg eller en racerförare med en blå bil?). Omedvetet påverkar vi pojkarnas drömmar om framtida yrken, det är brandsoldat, astronaut, stridsflygare, polis eller stor direktör för New Yorks rikaste bolag. De ska självklart få drömma om precis vad de vill, det är inte det jag påpekar, men inget de tvingats på. Tycker ni inte det är fel att påtvinga intressen?

 

Skolor och föreningar fortsätter i samma veva och ser till att det finns bland annat lagidrotter för enbart pojkar - fotboll, bandy, ishockey, baseboll, där de får möjlighet att tävla och vinna, samspela och slåss för att kvalificera sig och bli en i laget, med tillfällen att öva på ledarroller, som senare i livet visas tydligt i klassrummen när de minsann inte tänker vänta på sin tur att prata och skriker högt ut.

 

Pojkar som är tuffa får prestige, harar och fegisar får lära sig att se upp, Det måste vara med och mobba för att inte stötas ut ur gänget eller ens få en plats. Vuxna talar om för pojkar att inga riktiga karlar gråter och så vara basta. Det ligger i vår samhällssyn, det där med känslor är inte riktigt accepterat. Liksom whatever skit i det tramset.

 

Pojkar lär sig också under barnåldern att förakta tjejer, de döööör hellre än att ha ett namn som låter som en flickas (Robin, Kim, Hannes, Simon, Peter, Sam, Alex, Christian, etc) och det värsta som finns är att lika en tjej ja usch!

 

Jag tror att på lång sikt skulle antagligen ingenting betyda mer för en förändrad världsbild än en förändrad pojkuppfostran. Kalla det barnuppfostran, och vi är ett steg närmare. 

 

 

 

Kommentarer
Postat av: Fanny

Riktigt bra skrivit

Svar: Tack!!
Therese Thuresson

2013-05-06 @ 21:05:50
Postat av: amanda

Åh, måste bara få säga att din blogg är så bra!!

Svar: tack amanda!!! kram <3
Therese Thuresson

2013-05-09 @ 13:00:25
URL: http://amandasedin.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0