Kön och makt

Först av allt är det viktigt att belysa att femisism är ett slags erkännande av att det finns ett kvinnoförtryck och en politisk kamp måste hållas med målet att skapa ett samhälle fritt från könsdiskriminering. Vi vet att diskrimineringen finns och att alla kvinnor utsätts för den.

 

Det är ofta lätt hänt att tjejers svagheter och brister fokuseras, varför tjejerna är så tysta och inte tar initiativ, istället för att ifrågasätta killarnas beteende och vad för konsekvenser det har, utan att skuldbelägga tjejerna. Makt är ingen egenskap, inte något fysiskt som snabbhet eller vighet, utan oftast är en mänsklig relation inblandad, de får personer göra vad de själva vill att de ska. Problematiken i maktinnehavarna är att de vanligtvis inte inser själva att de beter sig som de göra. Att ha makt är också att själv ha friheten att agera som man vill och klä sig som man känner för utan att tystas ner eller särbehandlas.

 

Tjejer har sedan urtidernas tider haft mindre makt än killar. Som t.ex. För mindre än hundra år sedan, var inte kvinnor myndiga, fick inte ärva på samma villkor som män och fick inte göra abort (bestämma över sin egen kropp).  Visst, vi har kommit väldigt långt sedan dess och det i sig är shitbra, att kvinnor numera kan välja om/vem de vill gifta sig med, ha byxor på sig om de vill samt få söka jobb istället för att enbart vara hemma och ta hand om barn och hus. Men att alltid vara orolig för att man inte ser tillräckligt bra, fit, smal, hälsosam, smart och heeeeeel skööön ut, att ta omvägar hem för att man känner sig otrygg eller stressa sönder sig i skolan på grund av de höga kraven som ställs begränsar också oss tjejer och gör att vi har mindre mak över Våra liv.

 

I skolan, på jobbet och bland kompisar – överallt märks det att killar får ta mer utrymme, får högre lön och mer cred.  Det är ingen naturlag evolutionen kom med. Killar är inte i naturen bättre på att tänka logisk och prata inför folk och tjejer är inte bättre på att vara ”fina och duktiga” och ta hand om varnadra. Dessa egenskaper ska definitivt hyllas, men det är ingen biologisk funktion att tjejer känner större press på sitt utseende än killar. Killar har dessutom ingen gen som gör att de måste skrika ut svaren i klassrummet medan tjejerna räcker upp händer och väntar på deras tur. Det är samhällsstrukturer, attityder och förväntningar som skapar olika förutsättningar för oss alla.

 

Det är viktigt att säga att alla tjejer i könsmaktstrukturerna inte känner exakt samma sak, att inte alla tjejer känner sig frustrerade och tillbakadragna och tycker samma agerande inte alltid är kränkande, som andra människor kanske gör. Alla reagerar inte på samma sätt men alla förtjänar att få stöd när de känner sig förtryckta, oavsett vad det än är. Det jag vill är att alla ska känna att deras känslor tar på allvar, att någon verkligen lyssnar och att det är okej att säga ifrån, utan att riskera få skit för det.

 

I ett så pass patriarkalt samhälle som vi lever i, har väldigt många killar/män/pojkar/dudes/snubbar/shonos ett gemensamt intresse och behov av att hålla ihop och försvara sin överordnare ställning och bevara som positionerna som de är, för JA en förändring hade varit så jävla hemskt?

 

Det är även lätt hänt att killar endast söker sig till varandra för att utveckla sina politiska idéer, kanske diskutera något de sett på sexisternas favoritställe 9GAG eller förnedringarnas paradis Facebook, men när de umgås med kvinnliga kamrater gör de sällan på lika villkor. Ofta är det så att killarna berättar sina åsikter och tjejerna ”backar och ge honom utrymme och bekräftelse genom att be honom förklara saker för henne, som hon med säkerhet egentligen vet, men för att hon döljer sin vetskap, för att inte verka för smart, vara en ”plugghäst”, för att killar genom tider tvingats att tycka intelligens är osexigt och något som tjejer inte bör ha. 

 

Missförstå mig inte, det är inget fel att stödja varandra och ifrågasätta saker man inte förstår, men när killar gruperar sig och enbart snackar med varandra och fryser ute tjejerna får det en negativ effekt för jämställdheten. Tillsammans kan vi göra det bättre. Killar kan ta mindre plats, tjejer släppa lojaliteten och bli bättre att hålla ihop istället.

 

Sedan jag var fem-sex år har jag i efterhand känt att jag har tystats ner, mer än mina manliga klasskamrater. Jag visste inget och svald varje ”schh” och tillsägelse de rent ut sagt kastade på mig. Ska det vara så? Ska jag som tjej behöva vara orolig vart jag än går? Ska inte alla behandlas likadant?

 

På twitter just nu trendar #patriarkatetlurademigsombarn, där kan ni läsa vidare på ämnet och vad vi omedvetet lärt oss. 

 


Kommentarer
Postat av: anna

men herregud. finns det inte annat att bry sig om i världen.

Svar: Jo då, men ett steg i taget!
Therese Thuresson

2013-05-04 @ 19:24:46
Postat av: Manlig Karl

Jag förstår inte problemet, det här systemet är perfekt för mig som man. Varför skulle jag vilja ändra på det?

Svar: För att de tvingar på dig in i ett icke hållbart system redan som barn. Du blir inte en individ du blir en roll i en never ending play. Kram.
Therese Thuresson

2013-05-06 @ 21:04:52
Postat av: Anonym

Är verkligheten så att det bara är fördelar att vara kille och bara nackdelar att vara tjej.
Det är den beskrivningen som får många killar att bli arg på feminister.

Svar: Egentligen är inte syftet med inlägget att klandra män och de privilegier de har fått, utan mer informera om att även de placeras i fack som nyfödda och påverkas av könsrollerna. Och egentligen har feminism inte shitmycket med könsroller att göra, bara 40% ungefär, to be quite frank.
Therese Thuresson

2013-05-07 @ 09:28:52
Postat av: Saga

Älskar dig! Smarta underbara Turelur <3

Svar: Tack så hjärtligt!!! <3
Therese Thuresson

2013-06-14 @ 23:15:25
URL: http://demondiet.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0